03 Lip

Papryka faszerowana

Jeden z moich ulubionych letnich obiadów! Przygotowuję od razu tak, aby starczyło mi na kilka dni.

Papryka faszerowana gotowana na parze/pieczona z sosem

Papryka czerwona 200g 1 średnia sztuka

Indyk, mięso mielone 150g porcja

Ryż brązowy 50g 1/2 woreczka

Pieprz czarny mielony 1g szczypta

Sól 1g szczypta

Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka

Natka pietruszki 6g 1 łyżeczka

Marchew 50g porcja

Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka

Czosnek 3g 1/2 ząbka

Passata pomidorowa 100g 1/2 szklanki

Sposób przygotowania: Paprykę umyć, ściąć górę i wydrążyć środek. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oliwie wraz z marchewką starta na grubej tarce. Ryż, mięso i posiekaną pietruszkę wymieszać w misce razem z solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić paprykę. Gotować na parze do miękkości papryki około 20 minut. (lub upiec w piekarniku). Czosnek posiekać, podsmażyć kilka sekund na oliwie, zalać passatą pomidorową. Sosem polać paprykę. 

Jedna papryka z sosem to około 510kcal

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl