05 Maj

Pizza ze spodem z kalafiora

Wspaniała alternatywa dla fanów pizzy- niegrzeszna pizza ze spodem z kalafiora. Jest bardzo sycąca, co ucieszy wszystkich którzy boją się głodu podczas diety redukcyjnej. Co prawda kawałka nie można wziąć do ręki, ale smak to zrekompensuje.

Pizza ze spodem z kalafiora z szynką szwarcwaldzką i rukolą

Kalafior 300g porcja

Jajo 50g 1 sztuka

Ser twarogowy półtłusty wędzony 50g 1/4 kostki

Zioła prowansalskie 2g szczypta

Przyprawa pieprz czarny1g szczypta

Ser mozzarella, półtłusty, tarty 50g 3 łyżki

Oliwki zielone marynowane 30g kilka sztuk

Przyprawa papryka 1g szczypta

Szynka szwarcwaldzka 30g 2 plastry

Rukola 10g garść

Pomidory z kartonika krojone 50g 2 łyżki

Bazylia świeża 5g kilka listków

Czosnek 3g 1/2 ząbka

Sposób przygotowania: Kalafior podzielony na różyczki ugotować w wodzie, następnie wystudzić i odcisnąć z wody na sitku lub przez gazę. Do kalafiora dodać jajko i twaróg oraz zioła, ugnieść na prawie gładką masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować z masy okrąg o grubości około 1 cm. Piec około 20 minut z termoobiegiem. Pomidory zblendować z bazylią i czosnkiem. Szynkę pokroić na kawałki, oliwki w plasterki. Po upieczeniu spodu posmarować go sosem i wyłożyć na niego składniki, posypać serem i zapiekać kolejne 10 minut. Na gotową pizzę wyłożyć rukolę.

Twój komentarz




POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl