22 Marz

Kolorowa zapiekanka warzywna z makaronem

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu zapiekanka.

Zapiekanka warzywna z makaronem

Makaron pełnoziarnisty świderki 60g 2/3 szklanki

Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka

Masło 5g 1 łyżeczka

Cebula 20g plaster

Czosnek 2g ząbek 

Papryka czerwona 60g 1/2 sztuki 

Cukinia 150g 1/2 małej sztuki 

Bakłażan 150g 1/3 sztuki 

Pomidory krojone w zalewie 100g 1/2 szklanki 

Ser mozzarella, półtłusty, tarty 30g 2 łyżki 

Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać czosnek, pokrojone warzywa: paprykę, cukinię i bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodać masło i dusić warzywa przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodać pomidory krojone i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 minut. Posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl