03 Luty

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą podane z sałatką z gruszki i rukoli z daktylami i słonecznikiem

Propozycja pysznego lekkiego obiadu, który wygląda bardzo efektownie, a jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Skład:

Gruszka 170g 1 duża sztuka

Rukola 10g 1 garść

Daktyle suszone 20g 4 sztuki

Słonecznik, nasiona 20g 2 łyżeczki

Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka

Pieprz kolorowy ziarnisty 2g 1 szczypta

Kurczak, filet 130g porcja

Ser mozzarella 30g 2 plastry

Szpinak baby 20g garść

Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka

Czosnek 3g 1/2 ząbka

Sposób przygotowania: 

Filet z kurczaka przekroić wzdłuż aby powstały płaty, lekko rozbić. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak z czosnkiem, udusić, w razie potrzeby podlać wodą. Na mięso wyłożyć szpinak, plaster mozzarelli i zwinąć w roladkę zabezpieczając wykałaczką. Upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Podawać z sałatką. Gruszkę i rukolę umyć. Gruszkę przekroić i usunąć gniazdo nasienne, następnie wraz z daktylami pokroić na kawałki. Słonecznik uprażyć na patelni. Wszystkie składniki połączyć razem z oliwą. Doprawić pieprzem kolorowym świeżo mielonym. Kaloryczność zestawu: ~490kcal

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl