11 Luty

Batoniki muesli z sezamem

Idealne na przekąskę do pracy, a także jako weekendowy fit-deser!

Składniki:

Płatki owsiane 80g 8 łyżek

Płatki żytnie 80g 8 łyżek

Sezam, nasiona 24g 3 łyżki

Len nasiona 30g 3 łyżki

Żurawina, suszona 45g 3 łyżki

Dynia, pestki 30g 3 łyżki

Migdały płatki 30g 3 łyżki

Cytryna 40g 1/2 sztuki

Miód 160g 8 łyżek

Sposób przygotowania:

 Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane i żytnie. Osobno uprażyć sezam, siemię lniane pestki dyni i płatki migdałów. Następnie połączyć płatki z nasionami i migdałami. Całość wymieszać i skrop sokiem z cytryny. Miód rozgrzać w rondelku i dodać do mieszanki i połączyć. Całość przełożyć na papier do pieczenia i uformować prostokąt. Odstawić na godzinę, by zesztywniało, następnie rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. W międzyczasie pokroić blok na batoniki (10 sztuk) pozostawiając na papierze. Włożyć do piekarnika i podsuszyć przez 10 minut. Każdy batonik to około 180kcal. Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl