12 Gru

Piernikowe ciasto marchewkowe bez mąki

Coś dietetycznego dla łasuchów którzy w Święta nie obejdą się bez ciasta.

Piernikowe ciasto marchewkowe bez mąki

Składniki:

Płatki owsiane 350g
Stewia 30g 2 kopiate łyżk

Marchew 400g 4 sztuki

Jabłko 220g 1 duża sztuka

Migdały, płatki 20g 2 łyżki

Orzechy włoskie bez skorupki 50g garść

Olej rzepakowy uniwersalny 100g 1/2 szklanki

Maślanka 110g 1/2 szklanki Jajo L 120g 2 sztuki

Przyprawa do piernika 10g 1 pełna łyżka

Soda oczyszczona 5g kopiata łyżeczka

Sposób przygotowania: 

Jabłko i marchew obrać i zetrzeć na tarce. Dodać migdały i orzechy oraz przyprawę, wymieszać. Płatki owsiane zmielić w młynku (można kupić zmielone w formie mąki), wymieszać ze stewią i sodą. Olej wymieszać z maślanką i jajami, następnie dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie z marchewką i jabłkiem. Piec w 170 stopniach przez około 45 minut.

Całość to około 3000kcal, więc zakładając, że podzielimy je na niemałych 15 kawałków, każdy będzie miał około 200kcal. 

Twój komentarz




POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl