12 Gru

Piernikowe ciasto marchewkowe bez mąki

Coś dietetycznego dla łasuchów którzy w Święta nie obejdą się bez ciasta.

Piernikowe ciasto marchewkowe bez mąki

Składniki:

Płatki owsiane 350g
Stewia 30g 2 kopiate łyżk

Marchew 400g 4 sztuki

Jabłko 220g 1 duża sztuka

Migdały, płatki 20g 2 łyżki

Orzechy włoskie bez skorupki 50g garść

Olej rzepakowy uniwersalny 100g 1/2 szklanki

Maślanka 110g 1/2 szklanki Jajo L 120g 2 sztuki

Przyprawa do piernika 10g 1 pełna łyżka

Soda oczyszczona 5g kopiata łyżeczka

Sposób przygotowania: 

Jabłko i marchew obrać i zetrzeć na tarce. Dodać migdały i orzechy oraz przyprawę, wymieszać. Płatki owsiane zmielić w młynku (można kupić zmielone w formie mąki), wymieszać ze stewią i sodą. Olej wymieszać z maślanką i jajami, następnie dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie z marchewką i jabłkiem. Piec w 170 stopniach przez około 45 minut.

Całość to około 3000kcal, więc zakładając, że podzielimy je na niemałych 15 kawałków, każdy będzie miał około 200kcal. 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl