15 Paź

Buddha bowl z ciecierzycą i brokułami

Świetne danie łączące w sobie wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki!

Buddha bowl z ciecierzycą i brokułami

Składniki:

Szpinak świeży 20g 2 garście

Marchew 50g 1 sztuka

Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka

Cytryna, sok 2g kilka kropel

Sól 1g szczypta

Przyprawa, kolendra 1g szczypta

Brokuły 150g 1/3 sztuki

Ciecierzyca konserwowa 150g porcja

Przyprawa papryka wędzona 2g 2 szczypty

Przyprawa, kumin 1g szczypta

Komosa ryżowa, quinoa 40g porcja

Sezam, nasiona 5g 1/2 łyżeczki

Len nasiona 5g 1/2 łyżeczk

Jogurt naturalny 2% 50g 1/3 kubka

Czosnek 2g 1/2 ząbka

Sposób przygotowania: Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować aldente. Marchew pokroić w cienkie słupki i przyprawić oliwą, sokiem z cytryny i zmiażdżoną kolendrą. Ciecierzycę odsączyć, opłukać i obtoczyć w papryce wędzonej i kminie rzymskim. Następnie usmażyć beztłuszczowo na patelni. Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć w misce. Wszystkie składniki ułożyć osobno na liściach szpinaku. Sezam i len uprażyć na suchej patelni, posypać danie. Jogurt wymieszać z czosnkiem i polać danie.

Twój komentarz




POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl