24 Sty

Domowe hamburgery z pieczonymi frytkami z batatów

Propozycja szybkiego obiadu, który zasmakuje całej rodzinie! 

Skład:

Mięso mielone z piersi indyka 120g 
Przyprawa pieprz szczypta
Sól szczypta
Olej rzepakowy 5g 1 łyżeczka
Ser żółty 10g 1/2 plastra
Bułka grahamka/wieloziarnista 70g 1 sztuka 
Sałata 5g 1 liść
Pomidor 14g 2 plastry
Ogórek kiszony/konserwowy 50g 1 sztuka
Ketchup 14g 2 łyżeczki
Batat 120g 1/2 sztuki
Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:

Słodkie ziemniaki obrać, pokroić w słupki, pokropić oliwą i upiec w piekarniku (180 stopni około 20 minut). Wymieszać mięso z przyprawami. Uformować kotlety. Smażyć na patelni grillowej lub patelni z grubym dnem z dodatkiem oleju z obu stron. Bułkę przeciąć wzdłuż, położyć liść sałaty, usmażone mięso, plasterki pomidora i ogórka, sera, polać ketchupem, przykryć liściem sałaty i drugą połówką bułki. Taki zestaw ma 540kcal, a jeśli ktoś potrzebuje trochę niższej kaloryczności to wystarczy odjąć bataty z oliwą, co da 400kcal. Smacznego! 

Twój komentarz




POKAŻ
Adrianna Łojek - ZnanyLekarz.pl